Állatorvostudományi Egyetem

cikk megosztása

Share on facebook
Share on email

Az egyik páciensem, aki végzős állatorvos-jelölt, mindig felemlítette: “nálunk az egyetemen az állatok sokkal jobb és szervezettebb ellátást kapnak, mint az emberek a kórházakban vagy a klinikákon.”

Szegénynek olyan ritka betegsége van, hogy neki kell elmagyarázni az őt gyógyítani készülőknek (sic!).

Durván bántak vele, elzavarták, nem vették komolyan, e.g. az egyik főhörgője a tüdejében nem fejlődött ki rendesen – megfuttatták, majd azt mondták neki “dekondícionált”.

Azóta sikeresen megoperálták, ehhez azonban a teljes genom térképét fel kellett tárni. Igaz nem itthon – nálunk csak hitegették, az összes hazai klinikát kisgyermek kora óta végigszenvedte, szájpad hasadék miatt 26x operálták (!).

Egy svájci kutató- intézetben, még Bostonból, a Harvard Medical School-ból ismert kolléganőm segítségével sikerült kideríteni a betegségét.

A betegnek mindíg igaza van!

Minap a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán (ÁOTK) jártam, az éjszakai kisállat belgyógyászati ügyeleten.

Képzeljék, a főportás azzal kezdte, hogy köszönt, udvariasan megkérdezte miben tud segíteni. Majd finoman, nem tolakodóan célzott arra, van-e 30.000 Ft-om, mert az ügyeleti díj ennyibe kerül, amennyiben más szakembert is be kell hívni, az + 10.000 Ft lesz.

A másik portás elkísért (!) a rendelő várójáig, majd velem együtt kivárta (!), amíg “beszólítják” a kutyámat + engem (kb. 3 percbe tellett).

Nem volt SBOs “ravatalozói hangulat”…

A kopasz “doki” nagy mellénnyel kezdte, majd 3 kereszt kérdés után feltette. “Ön orvos?” Ledaráltam neki, mivel foglalkozom, és van ZSm is, tudom, nem a kutya begyulladt szemével kell foglalkozni sürgősségi ügyeletben, hanem azzal, hogy van-e ileusa, idegen-test a nyelőcsövében, hörgőiben, orrában, van-e pneumóniája.

Amennyiben teljes test RTG lesz, mi van akkor, ha az anyag NEM radiopaque, azaz nem látszik. Van-e lehetőség broncho-és/vagy gastroscopiára.

Azt mondták, persze, mindent meg tudnak szervezni, még a CT-t is. A kutyust elvitték RTG-be, addig én kint vártam a kulturált, tiszta rendelő előtt. Volt kint ingyenes testsúly-mérő, friss víz a kutyáknak, sőt a főkapu mellett OTP ATM is!

Egy plakát kiverte a szememet – tévhitek az ivartalanításról. Nagyon jól szerkesztett, argumentált, képekkel is alátámasztott anyag volt.

Az utolsó kis szösszenet miatt írtam.

“Tévhit:csak azért ivartalanítanak az álltorvosok, mert le akarják nyúlni a pénzt.”

Sok állattól hallottam már ezt, velem kapcsolatban is.

Bár én nem ivartalanítok, fordítva – gyereket (is) csinálok olyan pároknak, akik a hazai “meddőhányók” poklából menekültek 5-6 “guriga” legombolása után.

Az ilyen “százezres utcabeliek” kumulatív IQ/EQ átlaga az ÁOTK udvarán felállított szürke marha szobor kókadtan lógó nemiszervének makkjából kiszopható alatt lehet.

Én nem próbáltam kiszopni, de aki NEKEM azzal mer jönni, hogy én drága vagyok –naná, hogy drága vagyok, drága doktor úr– azt bármelyik tenyészbika telepre elfurikázom az MB240E Elegance AMG verdámon, és megvárom, amíg teleszopja magát.

Miről is van szó?

Megmagyarázta a plakát, hiába az ÁOTK-n értelmes állatokhoz szoktak:

“igen, az ivartalanítás, vagy bármely műtéti beavatkozás nem olcsó. Az évtizedek alatt megszerzett tudást, a drága műszereket, a beavatkozáshoz szükséges eszközöket, a rendelő, a személyzet fenntartását bizony meg kell fizetni. Másrészt, amennyiben az állatorvos csak a pénz miatt végezne ivartalanítást, azzal saját maga ellen dolgozna, hiszen a szülések levezetése, a komplikációk miatt elvégzendő műtétekből több pénzhez jutna”.

Vágod, “százezres utcai paraszt”, aki “most elpuszállak drágám” 80 milliós házába tart, az 50 milliós autójából kiszállván.

Egyébként, amióta a “cigány király” az év végén milliárdokat fosztogatott, majd osztogatott a híveknek, egyre több N/M-es rendszámú, alsó hangon 20-30 gurigás járgányok tűntek fel a környéken.

Igen, az én keresetem 40%-át is le fogja nyúlni május 31-ig.

Meg a tiédet is 100 ezres utcai paraszt (!)
Akinek NEM inge ne vegye magára, akinek meg az, jobb, ha elhúz a kisműtőmből a mellékelt osztályra, ott biztosan “elpuszálják”.

Te állat, még az állatok is tudják…!!

További Füveskert bejegyzések